Martinigansl - allt för ett vackert dukat bord

Martinigansl - allt för ett vackert dukat bord

Saint Martin av Tours firas den 11 november. Han delade sin kappa med en tiggare genom att skära den på mitten. Martin firas den 11 november eftersom hans begravning ägde rum denna dag år 397.

I Centraleuropa har det länge varit en sed att äta en Martini-gås denna dag. Orsakerna till detta är olika. Å ena sidan började fastan vid denna tid i de österländska kyrkorna. Så allt som var förbjudet under fastan åts snabbt upp. Däremot var det traditionsenligt många firande med mat och dryck kvällen den 11 november.

Ändå vet ingen idag exakt var seden att äta en gås kommer ifrån. Man tar den historiska vägen och säger att förr i tiden gällde den feodala skyldigheten alltid vid den här tiden på året. Bönderna fick ge en del av sin skörd till de styrande. Visst fanns det alltid gäss där. Med tiden kallades gåsen för St. Martins gås. Men eftersom Martini ändå firades var det helt naturligt att servera St Martins gås som en fest.

Ett annat försök till en förklaring kommer från legenderna kring denna festival. En säger att Toursborna ville ha Martin som biskop. Martin själv ville inte det eftersom han var för blygsam. Så han gömde sig i en gåsladugård. Men hans närvaro upphetsade gässen så mycket att de pratade högt. Så folket hittade till slut Martin och vigde honom till biskop.

Hos oss hittar du allt du behöver för en mysig Martinigansl måltid hemma. Porslin & tillbehör till festbordet samt högkvalitativa köksredskap & smarta kökshjälpare.