28 idéer för små utrymmen

28 idéer för små utrymmen

Så att du verkligen använder varje kvadratcentimeter effektivt

I små lägenheter och rum måste du vara kreativ för att få tillräckligt med utrymme. Här är några idéer för att göra det enklare.

 1. Säng med förvaringsutrymme: En säng med förvaringsutrymme är en välsignelse i små lägenheter eftersom du inte kommer att tro hur mycket extra utrymme du plötsligt har. Du kan antingen köpa en sådan här säng färdig eller så kan du vara kreativ och sätta ihop en själv.
 2. Vägglampor istället för golvlampor: Golvlampor ser vackra ut, men de tar också mycket plats i små rum. Lyckligtvis finns det nu ett stort antal snygga vägglampor som inte på något sätt är designmässigt sämre än golvlampor.
 3. Dela rum: Genom att medvetet placera möbler kan du visuellt dela upp ett rum. Detta skapar intrycket att ett rum består av två (t.ex. kök och vardagsrum). Barbord med pallar eller bokhyllor är lämpliga för detta.
 4. Less is more: Små lägenheter och rum erbjuder inte oändligt med utrymme. Så vi bör rensa ur regelbundet och ta bort saker som vi inte längre behöver. Det är så vi använder utrymmet effektivt.
 5. "Täckande" radiatorer: Radiatorer tar ofta upp mycket utrymme. Däremot kan vi täcka dem med en hylla, vilket skapar utrymme där det inte fanns något tidigare.
 6. Använd hörn: Istället för att sätta en låda eller liknande i varje hörn – vilket snabbt blir väldigt överväldigande – kan vi använda ett hyllsystem. De öppna förvaringsytorna ger rummet ett större genomslag.
 7. Speglar framför allt: Alla typer av reflekterande ytor får ett rum att se större ut. Speglar och liknande är det enklaste sättet att ge små rum ett större genomslag.
 8. Go higher: Om du har lite utrymme men höga rum är en loftsäng ett bra alternativ. Detta är ett snabbt och enkelt sätt att skapa några kvadratmeter extra utrymme.
 9. Smidig rullning: Om du har lite utrymme kan möbler med hjul vara en välsignelse. Det innebär att du snabbt och enkelt kan ordna om möbler om det kommer gäster.
 10. Dela på mitten: Ibland finns det väldigt lite utrymme i en gång eftersom den är så smal. Här kan du ändå ställa något, t.ex. genom att klippa itu ett bord på längden och fästa det i väggen. På så sätt skapas förvaringsutrymme där det tidigare inte fanns något.
 11. Form följer funktion: Låt dig inte begränsas av traditionella inredningsregler. Använd det du behöver och utelämna resten. För vad är t.ex. ett stort matbord om du bor ensam i en liten lägenhet?
 12. Massor av lampor: Många små lampor är bättre än en stor.
 13. Gröna väggar: Växter tar ofta upp mycket plats, men de ger också livlighet till varje lägenhet. Om du har lite utrymme kan du hänga växter på väggen.
 14. Samordnad färgsättning: En lägenhet som innehåller många färger framstår som rastlös. Har du en samordnad färgsättning lugnar det dig och gör att även små lägenheter omedelbart framstår som vänligare.
 15. Hushållsmaskiner på väggen: Har du bara ett litet inbyggt skåp som förvaringsutrymme för hushållsapparater kan du använda luckan genom att installera förvaringsmöjligheter där. På så sätt hänger kvasten på dörren istället för att blockera utrymmet.
 16. Magneter och krokar i köket: Du kan skapa mer förvaringsutrymme i varje kök genom att använda magnetremsor för knivarna. Du kan också förvara mycket saker på krokar: från träskedar till små kastruller.
 17. Tunna ben: Använd möbler med tunna, små och osynliga ben. Dessa blockerar inte utsikten, vilket gör att varje rum ser större ut.
 18. Fällbord istället för skrivbord: I små lägenheter finns det ofta inte plats för ett riktigt skrivbord. Om du inte vill använda matbordet till detta är ett fällbord en bra idé.
 19. Vägghyllor: Hyllor som fästs på väggen är ett underbart sätt att skapa ytterligare förvaringsutrymme. Det finns plats för andra möbler under, såsom: ett skrivbord.
 20. Skjutdörrar: Om du har möjlighet bör du använda skjutdörrar där det är möjligt. Detta innebär att du ofta kan använda utrymme som annars skulle upptas av dörrens radie.
 21. Vagnar: Små vagnar med flera nivåer ser inte bara snygga ut, de erbjuder även fantastiskt flexibelt utrymme.
 22. Hängande sängbord: Om du inte har så mycket plats bredvid sängen är ett hängande sängbord ett sätt att skapa mer utrymme.
 23. Klädställ: Det behöver inte alltid vara en garderob eller garderob. Du kan också organisera dina kläder med klädhängare och väggkrokar för klädhängare. Utrymmet som förblir öppet är visuellt större. Du är också mer flexibel än med ett tungt skåp.
 24. Multifunktionella möbler: Möbler som har flera användningsområden är ett måste i små lägenheter eftersom det innebär att du kan utnyttja varje kvadratcentimeter maximalt.
 25. Vita väggar: Färgen vit öppnar visuellt upp rum. Vi kan dra nytta av detta och använda det specifikt i små rum eller lägenheter för att få dem att framstå som större.
 26. Genomskinligt soffbord: Ett genomskinligt soffbord, t.ex. gjord av glas, blockerar inte sikten, vilket skapar intrycket av mer utrymme. Andra saker kan också förvaras under bordet.
 27. Kista som soffbord: Ett alternativ till ett soffbord i glas är att använda en kista. Det betyder att du också har förvaringsutrymme samtidigt som bordet. Naturligtvis kan du även använda ett soffbord som erbjuder förvaringsutrymme redan från början.
 28. Använd varje utrymme: Oavsett hur lite utrymme som helst kan allt användas i en liten lägenhet. Till exempel kan handdukar förvaras bakom sovrumsdörren, hängd på krokar.