Duka festligt - men snälla med smak!

Att duka rätt är en konst i sig: tallrikar, glas, servetter och bestick måste placeras på rätt ställe och salt och peppar ska inte heller saknas. Dekorationen ska inte vara för hög – trots allt vill du ändå kunna se personen du pratar med. Och när det kommer till bordsduken: klassikern är alltid vit. Ju vitare, desto festligare.

En sak först: många regler för bordskultur är till för att brytas! En vacker ljusstake kan vara högre, liksom en vacker blomvas. Den stora mängden bestick för flera rätter behöver inte placeras bredvid tallrikarna redan från början – många blir stressade av så många bestick och undrar när vad ska användas. Det är väldigt enkelt: ta alltid bestick utifrån och in.

En del irriterar sig också över de många glasen, men: Festligt innebär också att njuta av olika drinkar i olika glas. De är ovanför knivarna - längst till höger finns vattenglaset, sedan ett glas för vitt vin och ett för rött vin. Champagne eller mousserande vin serveras i flöjter och – om någon bestämmer sig för att ta öl kan vinglasen tas bort från det dukade bordet.

Servetttema: De ligger på tallrikarna och hålls samman av en elegant servettring. Men du kan också lägga dem på brödfatet som finns till höger med en liten brödkniv för allra första aptiten och en brödkorg.

No Gos: Tandpetare hör inte hemma på bordet; bordsetiketten förbjuder ändå att använda dem vid bordet. Fläckbeständiga vaxduksdukar är inte så trevligt. För mycket kreativitet vid dukning och överbelastade dekorationer ger gästerna för lite utrymme att äta och kan vara irriterande. Dessutom: blomsterdekorationer ska ALLTID vara snittblommor, krukor med jord är också ett tabu vid festbordet.