Varför är det viktigt att dricka vatten

Varför är det viktigt att dricka vatten

Vatten är otroligt viktigt för den mänskliga organismen. Utan denna värdefulla vätska fungerar kroppen inte som den ska. Du kan se hur viktigt vatten verkligen är när du jämför det med mat. Utan något att äta kan en person överleva upp till en månad, men utan vatten bara några dagar.

Ett vanligt problem nuförtiden är att många människor väntar tills de känner sig törstiga för att dricka något. Men då är det egentligen redan för sent, eftersom törstkänslan bara uppstår när det redan finns ett vätskeunderskott, dvs. när kroppen redan har för lite vätska. På lång sikt är detta inte optimalt för din hälsa. Därför bör du alltid se till att dricka något under hela dagen. Om du når upp till två liter vätska på kvällen är det optimalt.

Vad händer när vi inte dricker tillräckligt

Vatten är en viktig del av människokroppen och utgör cirka 70 procent (andelen minskar med åldern). Blodet består till stor del av vatten, och om kroppen har ett underskott av vätska kan blodet inte längre färdas lika bra. Detta leder till att hela kroppen får sämre syretillförsel och liknande, vilket försämrar koncentrationsförmågan och den allmänna prestationsförmågan. Dessutom ökar en konstant vätskebrist risken för urinvägsinfektioner, njursten eller förstoppning. Hud och slemhinnor torkar också ut, vilket gör det lättare för bakterier och virus att ta sig in i kroppen och sprida sig.

Hur du dricker mer

För att hjälpa dig att dricka mer bör du ta för vana att göra några saker:

  • Drick ett glas vatten på morgonen varje dag efter att du har stigit upp. På så sätt har du inte bara bidragit till de två liter som bör vara ditt dagliga mål, utan du har också fyllt på kroppens vattendepåer. Under natten avdunstar mycket vätska och kroppen behöver fyllas på. Dessutom stimulerar vattnet (särskilt om det är ljummet) matsmältningen och gör dig piggare.
  • Det är bäst att dricka vatten. Te, kaffe och läsk har ibland en uttorkande effekt, vilket naturligtvis är kontraproduktivt. Osötad örtte eller utspädd fruktjuice är dock en bra idé.
  • Du bör dricka ytterligare ett glas vatten ungefär en halvtimme före varje måltid. Det gör dig mindre hungrig. Det är också bra att dricka något direkt till maten. Du bör dock se till att det inte är för mycket, eftersom magsyran annars blir för utspädd och matsmältningen påverkas.
  • Drinkande av lite jämnare mängd är i allmänhet hemligheten bakom framgång för personer som dricker två liter eller mer varje dag. De dricker inte en halv liter på en gång, utan tar alltid några klunkar emellanåt. Du kanske tänker att även om du har vatten runt omkring dig glömmer du att göra detta. Inga problem. I dag finns det ett stort antal appar som påminner dig regelbundet. Alternativt finns det också så kallade drink managers, som hörbart meddelar sig några gånger i timmen och påminner dig om att dricka.
  • Förutsättningen för att du ska kunna dricka något är förstås att du alltid har vatten i närheten. Detta fungerar till exempel med en påfyllningsbar dricksflaska. På så sätt kan du också förse din kropp med vätska när du är i farten.

Det finns verkligen inga ursäkter för att inte dricka. Börja bara och gör något bra för dig själv.