Hygge: livsstil och designtrend

Hygge: livsstil och designtrend

Hygge är en dansk inställning till livet som gör dig lycklig. Här visar vi hur du kan göra ditt hem trivsamt.

Ordets innebörd

Ordet Hygge kommer från det danska språket och har under tiden fått en permanent plats i det tyska språket som ett lånord. Detta beror på att Hygge inte bara är ett ord på danska, utan även en livshållning. Det är en tradition som danskarna har utvecklat för att skapa en balans mellan arbete, fritid och familj, bort från vardagsstressen. Fokus ligger främst på atmosfären. För att vara Hyggelig måste det kännas bra, det måste finnas en känsla av välbefinnande.

Tolkningen av hygge varierar från person till person. En gillar en picknick i naturen, en annan en kväll med vänner och andra bara en kopp te eller en bra bok. I grund och botten handlar det dock alltid om att berika varje situation med glädje, värme och förtrogenhet och att verkligen njuta av den, må bra och slappna av.

Hygge har också etablerat sig som ett trendigt ord bland inredningsintresserade. Hygge är bäst hemma, där du kan koppla av och ladda batterierna för nya utmaningar.

Hur fungerar Hygge?

Hygge handlar om gemenskap, samvaro och familj, men det handlar också om att skapa en plats där du verkligen kan koppla av. Denna plats för reträtt, lugn och avkoppling skapas bäst inom dina egna fyra väggar.

Det enklaste sättet att skapa en Hyggekänsla är att medvetet uppmärksamma belysningen i rummet. När det börjar bli mörkt kan du i stället för en stor taklampa tända många välplacerade golvlampor eller bordslampor. En öppen spis eller om det inte finns någon, så fungerar ljus lika bra, eftersom eld ger mysighet. Lägg till några kuddar och filtar på fåtöljen eller soffan och du får en inbjudande, stämningsfull och avkopplande atmosfär.

Utforma hemmet med Hygge

För det första bör man notera att ett Hyggeligt hem är lättast att skapa med klassisk och tidlös design. Det bör finnas gott om filtar och kuddar på soffan och fotöljen. De ger vardagsrummet mer struktur och utgör ett visuellt ankare. Strukturerade tyger, varma färger och mjuk ull har den mysigaste effekten.

Mattor är också en utmärkt idé. Voluminösa vävda mattor av viskos eller ull är bäst. Detta gynnar inte bara akustiken i rummet eftersom de har en dämpande effekt, utan de utstrålar också lugn och komfort.

Kalla material eller material som ser kalla ut, t.ex. plast eller krom, bör undvikas så långt det är möjligt. Fokus bör ligga på naturmaterial som har en lugnande och mysig effekt. Det kan till exempel vara ull eller trä. Mjuka strukturer och naturliga färger bidrar också till den lugnande effekten.

Njut av ditt hem med hygge som livsstil i en mjuk fåtölj, med en bra bok i handen och varmt te - eller med vänner en trevlig kväll. Det är upp till dig. Det enda som är säkert är att Hygge har bidragit till att danskarna är bland de lyckligaste människorna på jorden. Och med Hygge kan vi ta en del av detta och bli lyckligare och mer avslappnade själva.