Tips & Tricks för allt som har med skärbrädan att göra

Tips & Tricks för allt som har med skärbrädan att göra

Inget kök bör vara utan en bra skärbräda. Om du inte har en blir matlagning snabbt en tortyr. Du väljer mellan att ha alldeles för lite utrymme för att skära all mat eller riskera att skrapa bänkskivan.

Här visar vi dig vad du bör tänka på när du köper och sköter skärbrädor och vilka tips och tricks som kan göra det ännu enklare att skära.

Vilken är den optimala storleken?
Detta beror naturligtvis alltid på dina egna matlagningsplaner. Grundregeln är dock: hellre för stort än för litet. Det är helt enkelt inte roligt om det finns mer mat runt skärbrädan än på själva skärbrädan. Det är alltid bättre att ha för mycket utrymme på brädet än för lite.

Vilket material är bäst? Trä, plast eller sten?
Det beror på. En skärbräda av trä ger ett bra grepp och är dessutom skonsammast för knivbladet. En skärbräda av sten har, vilket är en överraskning, den högsta hållbarheten. Det är dock också mycket tungt och inte nödvändigtvis optimalt för knivbladet. En skärbräda av plast är en bra idé när du arbetar med fisk eller kött. Du kan helt enkelt lägga den i diskmaskinen och förhindra att bakterier bildas.

Ur hygienisk synvinkel är det vettigt att använda olika skärbrädor för olika ändamål. Som redan nämnts är det bra att använda en separat skärbräda för fisk och kött. Dessutom spelar luktutvecklingen roll. Med tiden tar en skärbräda upp doften av starkt aromatiska livsmedel som vitlök, lök eller fisk. Detta kan leda till att andra livsmedel också smakar av det. Här är en liten lista över perfekta skärbrädor för ...

... Kött och fisk: plast
... Bröd: trä (på grund av smulorna med en uppsamlingsränna eller en bricka).
... Frukt och grönsaker: trä
... aromatiska livsmedel som lök: en separat skärbräda av plast.

För att förhindra att halka när du skär
Det finns en enkel lösning för att förhindra att skärbrädan glider runt på arbetsytan. Fukta en trasa och placera den under skärbrädan. På så sätt kan du neutralisera den potentiella faran med en glidande skärbräda utan större ansträngning.

Skär lök utan att bränna ögonen
Om du vill skära lök utan att bränna ögonen kan du gnugga skärbrädan med ättika innan du skär. Vinägerns syra neutraliserar de essenser som utlöser tårarna. Ett alternativ till detta är att skölja löken ordentligt under rinnande vatten innan den skärs och att fortsätta att skölja löken under rinnande vatten då och då när den skärs. Dessutom är det bra med en mycket vass kniv - ju slöare kniven är, desto mer lökjuice kommer att pressas ut.

Hur tar jag hand om en skärbräda på rätt sätt?
Trä är ett naturmaterial som helt enkelt förändras, slits ut med tiden och med ökad användning. Det som skadar en skärbräda av trä mest är tvätt. (Lägg aldrig en skärbräda av trä i diskmaskinen.) Skillnaden syns med blotta ögat, brädan blir tråkig och matt efter tvätt. Därför är det viktigt att regelbundet olja in skärbrädor av trä. Olivolja är mycket bra för detta. Lägg bara några droppar på ett ark hushållspapper och gnugga brädan med det. Om du gör detta regelbundet kan du njuta av din skärbräda av trä längre.

Å andra sidan kan du lägga en skärbräda av plast i diskmaskinen utan problem.

På Interismo har vi olika skärbrädor från olika märken. Du hittar vårt sortiment här.