Balkongdesign: riktningen är viktig

Balkongdesign: riktningen är viktig

En balkong är något underbart eftersom du enkelt och snabbt kan njuta av solen på den. Det är ännu bättre om balkongen är vackert designad och erbjuder en riktig feel-good-atmosfär, vilket gör den till en oas av lugn och en plats att dra sig tillbaka på.

För att säkerställa att balkongen verkligen uppfyller det vi vill ha av den finns det några saker du bör tänka på när du sätter upp den. Du har alltid bara ett visst utrymme tillgängligt på en balkong och riktningen bör också spela en avgörande roll för designen. Det är trots allt faktorn som avgör solljusets varaktighet, vilket i sin tur är viktigt för valet av balkongmöbler, eventuellt solskydd och respektive växt. Här är våra tips för balkonger

Söderläge

Balkonger i söderläge har de bästa förutsättningarna för att skapa en solig tillflyktsort. Balkongen har sol hela dagen, därför bör det finnas en plats där du kan sola bekvämt. Beroende på storlek kan detta till exempel vara en solstol.

En balkong i söderläge är härligt på våren och hösten, men kan bli utmattande varm på sommaren. Därför är ett bra solskydd värt att satsa på, annars går balkongen inte längre att använda på midsommar.

Vill du sätta upp blommor bör du lita på sorter som lätt tål mycket sol. Dessa inkluderar till exempel hibiskus-, lavendel- eller olivträd. Kom dock alltid ihåg att vattna växterna tillräckligt.

Östlig eller västlig riktning

En balkong i österläge har sol på morgonen, så du kan använda den till frukost om vädret är rätt. Ett litet bord och fåtöljer för två personer är bra basutrustning på en sådan balkong. Solskydd är inte absolut nödvändigt om du inte redan lider av värmen på morgonen. Från middagstid och framåt ligger en balkong i österläge i skuggan och därför är halvskuggväxter det perfekta valet.

Det är tvärtom när det gäller solljus på en balkong i västerläge. Det blir mycket sol från andra halvan av dagen till kvällen. En balkong i västerläge är för personer som bara kommer hem från jobbet på eftermiddagen för att koppla av lite. På en sådan balkong är bekväma möbler i loungestil eller med en liggplats ett måste.

Nordlig riktning

En balkong i norrläge är inte lätt. Det blir inte mycket sol så en solstol eller solskydd behövs inte. Särskilt under varma dagar har balkonger som vetter mot norr alla sina fördelar då de håller sig svalare.

Möblerna på en balkong i norrläge ligger oftast i skugga. Det gör att daggen inte riktigt torkas av solen, så möblerna bör vara av hög kvalitet. Trämöbler behöver alltid rengöras noga efter säsongen om de finns på en balkong med norrläge.

Planteringsmässigt är ormbunkar och gräs, men även örter som inte kräver mycket ljus, bra för plantering på balkonger i norrläge.