Tips när du ska grilla

Tips när du ska grilla

Grillning är ofta en renodlad manssyssla, då det oftast är män som står vid grillen. Om kvinnor också får grilla är en fråga som ofta och gärna diskuteras. Men det är inte det enda omdiskuterade ämnet när det kommer till grillning. Tänk bara på konflikten kring gas, kol eller el. Trots alla meningsskiljaktigheter är alla överens om en sak: maten måste smaka riktigt gott, och här är kvaliteten på grillköttet och det rätta valet av kryddor avgörande för en utsökt smak. Här är de viktigaste tipsen för att göra årets grillsäsong till en absolut höjdpunkt.

Grundläggande tips

  • Se till att köttet alltid är i rumstemperatur när det läggs på grillen. Om den går direkt från kylen till grillen blir den underkyld, vilket tenderar att göra den seg.
  • Se till att grillen har rätt temperatur när du lägger på köttet. Det gör att de rostade ämnena i kryddorna utvecklas bättre och det smakar ännu godare.
  • Krydda alltid köttet INNAN grillning och aldrig efter. Ju längre kryddorna hinner tränga in i köttet, desto bättre smakar det.
  • Marinera kött? Här går åsikterna isär, men det finns många proffs som säger att olja absolut inte ska användas på grillat kött. Anledningen: oljan "drar" protein, vilket torkar ut köttet. Dessutom är olja som droppar på de heta kolen inte så bra för din hälsa. Så det är bara att prova utan olja och jämför resultaten.

Fler tips:

  • När det kommer till fågel kan du använda rökta kryddor för att skapa oväntade men sensationellt läckra nya smakupplevelser. Det finns också ett antal olika salter som var och en ger olika men utmärkta resultat.
  • Insidertips för fisk: krydda fisken med spiskummin eller malda apelsinblommor för en unik smakupplevelse. Självklart kan du även experimentera med de otaliga färdiga kryddblandningarna på marknaden.
  • Stick aldrig biffar med en grillgaffel. Köttet tappar all saft och blir torrt.
  • Eftersom ögat alltid äter bör du ge visuell variation. Det finns inga gränser för din egen fantasi här. Du kan använda svart salt eller grilla på en färdig (sten) saltplatta.
  • Kryddblandningar är inte så populära för ingenting. De erbjuder den perfekt balanserade smaken för vissa grillade livsmedel. De är ett tidsbesparande men ändå utsökt alternativ, speciellt när det kommer till grillad ost eller grönsaker.

Ha det kul på din nästa grillfest och njut av den goda maten!