Vackra balkonger för bättre boende

Vackra balkonger för bättre boende

Idag ägnas bostadsutrymmen och deras inredning uppmärksamhet av en legion designers. Men balkongerna förbises vanligtvis. De kan också göras till inbjudande utrymmen för härliga stunder. Läs vidare för våra tips.

De flesta balkonger har fortfarande stort utrymme för förbättring. Det finns fler alternativ att välja mellan idag än någonsin tidigare.

Välj din stil

Allt börjar med grunddesignen. I vilken stil ska balkongen möbleras? Du kan skapa en lounge-atmosfär med uteserveringsmöbler, enkla planteringskärl och gröna växter utan blommor. Eller föredrar du den maritima stilen med blåvita accessoarer? Kanske lockar orientaliska inslag. Kort sagt, välj utifrån din smak och förvandla din balkong. Det finns nästan inga kreativa gränser för dig.

Golv som grund

När du har bestämt dig för en lämplig stil är det första steget att skaffa ett matchande golv. Det finns ett brett utbud av prisvärda utemattor. Kakel eller trägolv är dock lättare att rengöra. Trä är också mer bekvämt i varmt väder än heta kakel. Om du inte äger balkongen på grund av att du hyr lägenheten finns det klickbara träplattor som ett alternativ till permanent golv.

Färg för liv och glädje

Det enklaste sättet att snabbt förbättra balkongen är genom färg. Gör det färgglatt: måla om väggarna eller gamla trämöbler, använd färgglada dukar och färgglada fat. Färger kommer att pigga upp balkongen och ge den en helt annan atmosfär.

Liten balkong - vad göra?

Varje balkong, oavsett storlek, kan göras bekväm. Använd hopfällbara möbler som enkelt kan hängas på väggkrokar och förvaras på ett platsbesparande sätt. Istället för blomkrukor, använd blom- och växtlådor som kan fästas på räcket eller hängande korgar. En liten förvaringslåda är ofta en bra idé.

Belysning för atmosfär

På kvällen behöver du belysning på balkongen. Lyktor, oljelampor eller eldgrupper är speciellt lämpliga här. Elden sprider varmt ljus och skapar en mysig atmosfär. Idag finns det också många bärbara lampor med batterier. LED-lampor drar lite ström och är särskilt lämpliga. Kanske är solcellslampor precis rätt för dig och din balkong.

Orientering spelar roll

Balkongens orientering bör vara viktig vid design; en solstol på en balkong i norrläge är inte optimalt.

En balkong med söderläge är perfekt för soliga timmar. Om den är tillräckligt stor är den lämplig för bekväma möbler där du kan sola. Kom bara ihåg att det kan bli extremt varmt. Solskyddsmedel är en bra idé. Lämpliga växter är de som tål mycket sol. Men glöm inte att vattna!

Balkonger åt öst och väst har sol ungefär halva dagen vardera. Östra balkonger badar i gyllene ljus på morgonen. Ett bord för frukost för två är en bra idé. Västra balkonger är bra för arbetande personer. De ligger i solen när de flesta kommer hem, så du kan njuta av lite sol i slutet av dagen. Dessa balkonger är också lämpliga för middagar. Växter som trivs i halvskugga är perfekta.

Balkonger åt norr är inte optimala om du vill ha mycket sol. De ger dock svalka under extremt varma dagar. Tänk på att möbler där inte kommer att torka lika snabbt i solen och bör därför vara av hög kvalitet för att undvika mögel. Trämöbler behöver särskild rengöring efter sommaren. Växter som gillar skugga trivs på balkonger med norrläge.