Grillsäsongen börjar nu

Grillsäsongen börjar nu

Vem vattnas inte genast i munnen vid tanken på saftiga biffar, krispiga korvar, läckra grönsaker och kryddiga såser? Vi har sammanställt några tips och tricks för att göra din grillfest till en absolut höjdpunkt.

Frågan om alla frågor

En grill är inte bara en grill, det kan alla proffs säga. Den äkta rökiga aromen kan bara uppnås med den klassiska kolgrillen. Den finns i olika storlekar och former och är perfekt för att använda i din egen trädgård. Men mindre bordsgrillar med kol blir också allt populärare. Dessa kompakta modeller för balkongen kan också lätt tas med till parken eller stranden. Om du inte gillar rök kan du välja en gasolgrill. Det är mycket lättare att nå och bibehålla önskad temperatur. Ett verkligt alternativ för mindre sammankomster är en elektrisk grill. Den är snabbt redo att användas och lätt att rengöra.

Upplevelse för smaklökarna

Rätt marinad ger kött, fisk och grönsaker en riktig smakkick. Den önskade grillade maten bör få ligga i marinaden i minst två till tre timmar. Lägg den i en förslutningsbar behållare och ställ den i kylskåpet. Du har fria händer när det gäller att välja ingredienser. Det lönar sig dock att använda värmebeständig vegetabilisk olja. På så sätt behåller marinaden sin smak under grillningen. Du bör också undvika salt - det drar ut vatten ur den grillade maten och gör den torr.

Hitta i verktygslådan

Det finns några grillverktyg som definitivt lönar sig. Det finns saker som inget kök bör sakna i alla fall. Till exempel en bra skärkniv för kött och co. Den ergonomiskt formade grönsakskniven är skonsam för hand- och handledsmusklerna. För att få en grillvändare eller en grilltång med långt handtag och speciella grillhandskar skulle vi lägga handen i elden. Om du avstår från aluminiumbrickor och i stället köper grillmattor i silikon sparar du på avfallet. De goda grillspetten är alltid populära. Men var försiktig - det finns en ökad risk för skador när du använder dem! Om du vill säkerställa perfekta temperaturförhållanden kan du inte klara dig utan en mätutrustning och en klocka. Vi rekommenderar också ett stort förkläde. Det spelar ingen roll om den är rolig eller enkel - den garanterar en fläckfri skjorta.

En riktigt het potatis

Mat ska bara läggas på grillen när den har nått rätt temperatur. Med gas och el tar det bara några minuter, med träkol en halv till tre fjärdedelar av en timme. Först när kolen är helt täckt av ett grått lager och gallret är riktigt varmt kan du börja elda. Den önskade temperaturen beror naturligtvis också på vilken mat som ska grillas. För de flesta delikatesser räcker det med 150-200 °C. En lyckad stek kräver dock 280-300 °C. Om grillen har ett lock ska det alltid hållas stängt när den värms upp. Men ett stängt lock rekommenderas också vid grillning. På så sätt grillas maten jämnt på alla sidor och tillagningstiden förkortas.

Efter grillningen är före grillningen

Med rätt rengöring och lite omsorg kan en grill vara redo att användas i många år. Redan innan du låter ugnen svalna kan du använda pyrolysprocessen för att få ett rent galler. För att göra detta ska du värma upp gas- och elgrillar ordentligt. Därefter kan smuts enkelt avlägsnas med en stålborste. För modeller med träkol tar du tag i en briket medan den fortfarande är varm med en grilltång och flyttar den över gallret. När grillen har svalnat helt går askan, kolet och briketterna till restavfallet. Om gallret är särskilt smutsigt måste ett specialrengöringsmedel användas. Varmt vatten och en rengöringsduk är allt som behövs för att få höljet att glänsa igen. Grillen kan skyddas mot väder och vind med rätt storlek på överdrag.


Gästerna har redan anlänt och fått uppfriskande drycker. Bordet är kärleksfullt dukat, de grillade delikatesserna bräser glatt på grillen och en lätt bris ger en fantastisk doft. Endast den mest utsökta tiden på året erbjuder så mycket glädje. Vi önskar dig lycka till och bon appétit!

Här hittar du vårt grillsortiment med olika modeller, bestick, knivar, förkläden och mycket mer!